torsdag 17 september 2009

Supinera mera

Ibland har fäktarna i tisdagsgruppen problem med att hålla handen rätt. Man "pronerar" istället för att "supinera". Vad betyder det?

Om man tänker sig att tummen är en timvisare och att klockan är tolv när tummen är uppåt så går det att beskriva med hjälp av klockan.

En högerhänt fäktare supinerar när tummen vrids åt höger (från kl 12 till kl 3). Han/hon pronerar när tummen vrids till vänster (från kl 9 till kl 12).

För en vänsterhänt fäktare är det tvärt om. Supination: Tummen till vänster (från kl 9 till kl 12). Pronation: Tummen till vänster (från kl 12 till kl 3).

I fäktning är det viktigt att man supinerar handen när den ska sträckas. Om handen inte är supinerad utan pronerad blir sträckningen inte mjuk, snabb och maximal utan hård och långsam. Anledningen är att om man sträcker handen i pronationsläge blandar man in muskler som ska vara avslappnade för att inte hindra en optimal rörelse.

Den muskel som ska arbeta vid armsträckning är triceps och alla andra muskler ska vara avslappnade. Om man prövar att sträcka armen i pronations- respektive supinationsläge och samtidigt lägger andra handen över sträckarmens deltamuskel kan man känna att deltamuskeln arbetar om man sträcker armen i pronationsläge.

Ganska vanligt är att man har handen supinerad när man står i sixtgard med böjd arm. När sträckningen sker vrids samtidigt handen över i pronationsläge och armbågen åker ut från krommen. Detta påminner lite om boxningsslag och är inte bra för fäktningen.

Just nu håller vi på och tjatar mycket om supination eftersom det är en förutsättning för att man ska lära sig korrekt fäktteknik. Vi accepterar allt från neutral (kl 12) till full supination. Vill man ha en rekomemndation brukar jag säga "halvmycket" (dvs ca kl ett-halv två för högerhänta resp halv elva-elva för vänsterhänta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar